top of page

ISTORIA​ ROMANIAN PASTRAMI

Americanii îi spun de un secol „Romanian pastrami” sau „Jewish-Romanian pastrami”, canadienii: „Smoked meat in Romanian style”. Europenii îi spun „New York style Pastrami”. Românii pierduseră această reÈ›etă.

 

Mai toate sursele serioase din bazinul anglo-saxon identifică originea reÈ›etei în Moldova È™i Basarabia. Conform dicÈ›ionarelor româneÈ™ti, etimologia pastramei coboară în limba turcă, la pastârma. Și atunci, ce le deosebeÈ™te? Pastrami este suculentă, moale, cum se spune: „de mâncat cu linguriÈ›a”, pastrama bizantină este uscată, mult mai sărată È™i mai tare. DiferenÈ›ele apar la maturare. Pastârma înseamnă carne presată È™i, la fel ca παστραμάς grecilor sau basturma armenilor, carnea este deshidratată prin sărare, eventual presată la teasc È™i uscată la vânt. Clima nu le permitea altceva pentru conservare. Sursele vorbesc despre „măcelarii români” care, dimpotrivă, menÈ›ineau carnea hidratată pe toată durata maturării, probabil, iniÈ›ial, din raÈ›iuni economice. DeÈ™i clima este mai prielnică conservării, măsura de protecÈ›ie suplimentară era afumarea.

​

 ReÈ›eta a fost dusă la New York de primul val de migraÈ›ie al evreilor-români, pornit în 1872. Cum pieptul de gâscă sau pulpa de oaie nu prea se găseau, oamenii s-au orientat către carnea de vită, mult mai abundentă pe piață È™i la preÈ›uri mai mici.

 

Primul sandwich cu pastramă a fost oferit americanilor de măcelăria kosher a lui Sussman Volk, un evreu venit din Lituania care a declarat că a primit reÈ›eta românească de la un prieten român, în schimbul depozitării bagajelor sale. Succesul obÈ›inut cu sandwich-ul său l-a determinat să-È™i transforme măcelăria în restaurant.

 

Al doilea restaurant deschis in Manhattan în anul 1888, bazat pe pastramă, este Katz’s Delikatessen, astazi un brand iconic al New York-ului. ProducÈ›iile cinematografice în care apar scene filmate în interior l-au facut celebru în toata lumea. Vinde 6,8 Tone de pastramă pe săptămână! Un must pentru orice vizitator al metropolei.

 

În 1927, un emigrant evreu din România îÈ™i deschide un restaurant în Montreal È™i, ca să se diferenÈ›ieze de americani, clamează că serveÈ™te „smoked meat in Romanian style”. În fond, acelaÈ™i produs. Devenit astăzi loc de pelerinaj pentru turiÈ™ti, miniÈ™tri È™i È™efi de stat, Schwartz’s Deli este prezentat ca emblemă pentru gastronomia canadiană.

​

A patra figură istorică este Al Langer care îÈ™i deschide restaurantul în Los Angeles în 1947. Pentru sandwich-ul său cu pastramă, până È™i vedetele de la Hollywood au de aÈ™teptat câteva zile pentru o masă rezervată.

​

În ultimele decenii au apărut sute de restaurante având ca vedetă în meniu „Romanian pastrami” sau „smoked meat in Romanian style”, cristalizându-se È™i primele lanÈ›uri. Moda a trecut deja Oceanul în sens invers, astfel că la Paris, pe lângă Scwartz’s È™i Katz (unde sandwichurile cu pastramă ajung la 49 Euro), găsim restaurantul Merquez & Pastrami È™i încă alte câteva în plină afirmare. Fenomenul nu ocoleÈ™te Londra, unde ce mai cel mai notoriu este Zobler’s.

 

În 2017, după îndelungi documentări È™i experimente, firma Atelier LKS s.r.l. recuperează poate cea mai valoroasă piesă din tezaurul gastronomic românesc È™i o redă publicului prin intermediul câtorva restaurante È™i magazine.

bottom of page